Featured post

Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Τα οφέλη της άθλησης είναι αναντίρρητα και πολλαπλά τεκμηριωμένα, καθώς η φυσική άσκηση επιδρά θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, και την παχυσαρκία.

Ωστόσο, η φυσική άσκηση αυξημένης έντασης έχει βρεθεί από επιστημονικές έρευνες ότι σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου, καθώς καταγράφονται 2.1 περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου ανά 100.000 αθλητές κάθε έτος, έναντι 0.7 περιπτώσεων σε 100.000 μη αθλητές κάθε έτος.1 Στις ΗΠΑ, σε μελέτη που έγινε στους αθλητές του NCAA για τα έτη 2004-2008 καταγράφηκαν 273 αιφνίδιοι θάνατοι με την πλειονότητά τους να οφείλεται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού.2

Τα αίτια του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Στα παιδιά και τους εφήβους πρώτη σε συχνότητα αιτία είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και ακολουθούν οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων, ενώ τα υπόλοιπα αίτια είναι αρκετά σπανιότερα. Στους ενήλικες άνω των 35 ετών, το σημαντικότερο αιφνίδιου θανάτου κατά την άσκηση είναι η στεφανιαία νόσος.

Είναι δεδομένο ότι κάθε αιφνίδιος θάνατος αθλητή αποτελεί ιδιαίτερα τραγικό και απροσδόκητο γεγονός, με σημαντικό αντίκτυπο στην οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο, καθώς αφορά συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας με άριστη φυσική κατάσταση. Για την αποτροπή αυτών των θανάτων η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Αποκατάστασης (European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation) συστήνει ετήσιο προαθλητικό έλεγχο3 με:

-λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό,

-ενδελεχή φυσική εξέταση, και

-ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών.

Η αποτελεσματικότητα του προαθλητικού ελέγχου με ιστορικό, φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα στην πρόληψη αιφνιδίων θανάτων αθλητών είναι πλέον ξεκάθαρη σε χώρες που εφαρμόζουν μαζικά τέτοια προγράμματα. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία, όπου ο έλεγχος των αθλητών είναι υποχρεωτικός δια νόμου από το 1982, η επίπτωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μειώθηκε κατά 89%.

Παρά την επιτυχημένη εφαρμογή του προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου, ένα 30% των περιπτώσεων αιφνιδίου θανάτου δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο με τη φυσική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο ρόλος του υπερηχοκαρδιογραφήματος είναι πολύτιμος στη διάγνωση της υπερτοφικής μυοκαρδιοπάθειας, της αρρυθμιογόνου δεξιάς, των διαφόρων βαλβιδοπαθειών και των παθήσεων της αορτής. Πέρα δε από τη διάγνωση παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο στην άσκηση, η υπερηχοκαρδιογραφία συμβάλλει στη διάγνωση και άλλων παθήσεων που αν και δεν αποτελούν αιτίες αιφνιδίου θανάτου μπορεί να απαιτούν περιορισμό ή τροποποίηση της αθλητικής δραστηριότητας ή απλά τακτική παρακολούθηση. Όταν επομένως η εξέταση γίνεται με σαφείς ενδείξεις και από εξειδικευμένους ιατρούς, πολλαπλασιάζει τα οφέλη του προαθλητικού ελέγχου.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η καρδιολογική εξέταση των αθλούμενων κάθε ηλικίας δεν είναι μία εξέταση ρουτίνας, ούτε απλά ένα επιπλέον βάσανο κάθε Σεπτέμβρη για γονείς και παιδιά. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δε θα πρέπει να τον λησμονούμε και να δίδονται πιστοποιητικά χωρίς να προηγείται εξέταση.

Μολονότι η σημασία του προαθλητικού ελέγχου είναι μεγάλη και τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλάσια του κόστους, αυτό το κόστος το επωμίζεται δυστυχώς ο αθλητής και η οικογένειά του. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, αυτό το κόστος είναι συχνά δυσβάσταχτο. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης , αναλαμβάνουμε μέρος αυτού του κόστους στο ιατρείο μας με σκοπό να καταστήσουμε την εξέταση προσβάσιμη σε αθλούμενους οποιασδήποτε οικονομικής κατάστασης. Παράλληλα, προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τελευταίας γενιάς υπερηχοκαρδιογράφο Triplex, σε ένα σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον, με κατάλληλο προγραμματισμό ώστε να αποφεύγονται οι αναμονές των εξεταζομένων.

Βιβλιογραφία

 1. Albert et al. Triggering of sudden death from cardiac causes by vigorous exertion. N Engl J Med 2000; 343:1355-1361.
 2. Harmon et al. Incidence of sudden cardiac death in National Collegiate Athletic Association athletes. Circulation 2011; 123:1594-600
 3. Consensus Statement of the Study Group of Sport Cardiology of the Working Group of Cardiac Rehabilitation and Exercise Physiology and the Working Group of Myocardial and Pericardial Diseases of the European Society of Cardiology. Eur Heart J 2005;26:516-24

COVID-19 και υπέρταση

Σύμφωνα με αρχικές παρατηρήσεις από την Κίνα, η αρτηριακή υπέρταση σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από το κορωνοϊό Covid-19.
Επειδή ο Covid-19 εισέρχεται στα κύτταρα μετά από σύνδεση με το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE2), το οποίο αυξάνεται μετά από θεραπεία με ορισμένα αντιϋπερτασικά φάρμακα (αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ), υπήρξε έντονα διαδεδομένη ανησυχία μήπως οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία με αυτά τα φάρμακα.
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία ανακοίνωσε ότι, με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση δεν πρέπει να διακόπτουν την αγωγή με αυτά τα φάρμακα, αλλά να τη συνεχίζουν κανονικά υπό τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/News/position-statement-of-the-esc-council-on-hypertension-on-ace-inhibitors-and-ang

Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.

Όταν ένας ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυικών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα στους βρόγχους.

Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι λοιμώξεις (ιδιαίτερα οι ιογενείς), ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (σκόνη, γύρεις, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) και η άσκηση.

Το άσθμα εμφανίζεται με επεισόδια που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), βάρος στο στήθοςβήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή).

Η διάγνωση του άσθματος γίνεται με τη διενέργεια σπιρομέτρησης στο πνευμονολογικό ιατρείο σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση. Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητη εξέταση και για την παρακολούθηση του άσθματος και τον καθορισμό της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα συμπτώματα του άσθματος υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά μερικές φορές μπορούν να υποχωρήσουν αυτόματα. Ιδιαίτερα η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα μερικές φορές αρκεί για να βελτιωθεί ο ασθενής.

Κάποιοι άνθρωποι με ήπιο άσθμα εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα λίγες φορές στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι με πιο σοβαρό άσθμα εμφανίζουν καθημερινά συμπτώματα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Το άσθμα ποικίλει ως προς τις εκδηλώσεις του και κάθε ασθενής χρειάζεται αντιμετώπιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του. Ο πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα καθορίσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κάθε ασθενούς καθώς και τη διάρκειά της.

 

 

Οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος στην υγεία σας θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά από την πρώτη κιόλας ώρα. Πιο συγκεκριμένα:

 • 20 λεπτά
  Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί σας επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • 8 ώρες
  Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα και τα επίπεδα της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται πάνω από το μισό.
 • 24 ώρες
  Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα σας. Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τα κατάλοιπα του τσιγάρου μέσω της βλέννης.
 • 48 ώρες
  Η νικοτίνη έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα σας. Η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται σημαντικά.
 • 72 ώρες
  Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Οι βρόγχοι αρχίζουν να χαλαρώνουν και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.
 • 2 έως 12 εβδομάδες
  Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα διευκολύνοντας σημαντικά το βάδισμα και το τρέξιμο.
 • 3 έως 9 μήνες
  Ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά προβλήματα βελτιώνονται αισθητά
 • 1 χρόνος
  Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά το ήμισυ.
 • 5 χρόνια
  Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής.
 • 10 χρόνια
  Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής είναι ίδιες με αυτές ενός ανθρώπου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.